Barion Pixel

„A gyerekek a világ varázslói” – Szabó Virág interjúja arról, hogyan születettem meg a mesélőm fejében, és miként került a kalandjaimról szóló mesekönyv a könyvespolcokra… 

„A gyerekek a világ varázslói” – Szabó Virág interjúja.

Pászti Amina olyan, mint egy tündér. Kecses, mosolygós és ajándékhozó: Glóbi-meséje sok kicsi és nagy szívét megörvendeztette már. Őt kérdeztük a mindenkori Föld Napja alkalmából. …

PA: Ahogy a bemutatkozó mesében is szerepel, Glóbi álmomban jelent meg, mint egy vízió. Nálam a mai napig igen gyakori, hogy az álmok határán, ki tudja honnan, jönnek megérzések, ötletek, vagy csak szavak, amik maguktól életre kelnek és versekké alakulnak. Először azt láttam magam előtt, ahogy a gyerekek ölelgetik ezt a kis földgömb figurát, majd megérkezett a Glóbi szó hozzá. Ebben a vízióban a Föld megérezte a gyerekek törődését, és ettől elindult egy gyógyulási folyamat. A könyv ötlete is ehhez kapcsolódóan született, hogy a meséken keresztül érthetőbbé váljék az Öleld át a Földet koncepció és maga a főszereplő. Már egészen fiatalon is írtam meséket a fióknak, de Glóbi története minden szempontból más. Mindig azt szoktam mondani, bármennyire furán is hangzik, ezt a könyvet valójában nem én írtam, hanem Glóbi. Enyém volt a kéz, ami bepötyögte a billentyűzeten a szavakat, de Glóbi végig velem volt és valójában ő diktálta a történeteket.

HSP: Hogyan lett könyv a történetből?

PA: E nem volt egy egyszerű folyamat. Itt kellettem én, és a kitartásom, a céltudatosságom. Úgy éreztem, ez egy küldetés, amit teljesítenem kell, nem hagyhatom cserben Glóbit. Több év kellett hozzá, mire sikerült találnom egy kiadót (Scolar), aki nyitottnak ígérkezett egy semmiből jött magyar íróra, és az akkor még nem annyira népszerű környezetvédelmi témára. Azt hiszem, ma már ez a kérdés aktuálisabb, mint valaha. Ezt mutatja az a tény is, hogy az évek során Glóbi kalandjai nemhogy feledésbe merültek volna, hanem épp ellenkezőleg, tavaly kezdtek igazán elterjedni az anyukák és pedagógusok körében. Nagy örömömre, ma már szinte minden ajánlóban szerepel a legjobb környezettudatos gyerekkönyvek között. Ez persze nem egyedüli érdem. Sokat köszönhetek Lovász Andrea szerkesztőnek, akit az egyik legjobb szakembernek tartok a gyerekirodalomban, illetve Glóbi zseniális illusztrátorának, Hajba Lászlónak. Ma is emlékszem rá, amikor először felhívtam és vonakodott, hogy elvállaljon egy újabb könyvet, mert éppen tele volt munkával. Azonban amikor átküldtem az anyagot, egy óra múlva visszaírt, hogy máris kezdi a rajzolást! Amikor megérkeztek az első skiccek azonnal tudtam, nem volt kérdés, hogy Glóbi őt választotta megrajzolójának! Laci azóta is szívvel-lélekkel áll a projekt mögött és a téma hozzá is olyan közel áll, hogy szinte önkéntes alapon gyártja a jobbnál jobb rajzokat a kis Föld golyóról.

HSP: Na, de ki is az a Glóbi?

PA: Glóbi a Föld bolygónk megszemélyesítője, aki bajba került, ezért varázslat segítségével a mi világunkba érkezik, hogy megmentse magát és ehhez a gyerekek segítségét kéri. Hogy miért a gyerekekét? Mert a gyerekek a világ varázslói! A fenövekvő generáció tud a Föld és az emberiség számára egy szebb jövőt teremteni. Glóbi karaktere kicsit maga is gyermeteg, így talán a kicsik könnyebben azonosulnak vele. William Paul Young-tól olvastam egy idézetet, ami nagyon megtetszett:
“„Földünk olyan, mint egy gyermek, aki szülők nélkül nőtt fel. Vannak, akik megpróbálnak segíteni rajta, de a legtöbben egész egyszerűen csak ki akarják használni. Még a saját gyermekeikre sem gondolnak, akik örökölni fogják ezt a szeretethiányos állapotot.”
Az én kis Föld bolygóm csak két dolgot szeretne, mesélni és szeretve lenni.
A könyv megjelenése után rengeteg visszajelzés érkezett. Legtöbbjük szülőktől, akik a közösségi megosztókon népszerűsítik a könyvet és a környezettudatos nevelést. Emlékszem egy anyukára Hajdúszoboszlóról, aki annyira hitt Glóbiban, hogy összefogott egy csoportnyi anyukát és végül több mint száz könyvet rendeltek meg. Óvó nénik üzennek és köszönetet mondanak, amiért megírtam ezeket a meséket. Számomra mégis a gyerekektől jövő visszajelzés számít a leginkább, hiszen ők az én közönségem. Ezen a téren sem panaszkodhatok. Glóbi szülinapjára rengeteg rajz érkezik, tavaly karácsonykor pedig még saját készítésű Föld, Nap, Hold süti csomagot is kapott ajándékba. A plüsst visszajelzések szerint a legnagyobb becsben tartják a gyerekek, vele alszanak, viszik mindenhova magukkal. Természetesen van olyan is, akit nem győzött meg a könyv, szerencsére ők jóval kevesebben vannak és tudtommal mind felnőttek.

HSP: Hogy lettél környezetvédő?

PA: Őszinte leszek. Nem vagyok kifejezetten környezetvédelmi aktivista. Az állatok és a természet szeretetét viszont már születésemkor belém kódolták. A szüleim inkább a kutyák iránti rajongásomat alapozták meg, nagy kutyabolond nálunk az egész család. Most is van nálunk egy mentett kutyus, akinek ideiglenes befogadói vagyunk. Nagyon szeretek kirándulni, a természet, az erdő nekem mindig stresszmentes övezet, ahova elmenekülhetek, ha baj van. Itthon próbálunk odafigyelni Glóbira, komposztálni, szelektálni a szemetet, illetve alapítványokat segíteni akár önkéntes munkával, vagy ha tehetjük, anyagilag is. Glóbi például támogatja a Jane Goodall Intézetet. Jane számomra az egyik példakép. Az ő mondása, hogy a maga módján mindenki tehet azért, hogy egy kicsit jobbá tegye ezt a világot. Én is e szerint igyekszem élni a mindennapokat és tudatosítani magamban, hogy mi emberek nem a Föld főnökei vagyunk, hanem a vendégei.

HSP: Pászti Amina minden szavával tanít. Mit tanít Glóbi?

PA: Amikor a könyv hiányosságait emlegetik, mindig azt hozzák fel, hogy Glóbi nem szolgál gyakorlati tanácsokkal a Föld megóvására. Csakhogy én nem arra akarom rávenni a gyerekeket, hogy NE szemeteljenek vagy NE folyassák a csapvizet feleslegesen. Arra vannak egyéb könyvek és foglalkoztatók. Glóbi a gyerekek szívéhez szeretne szólni, elérni, hogy élőlényként tekintsenek a Földre. Szeretné elmondani nekik, hogy a Föld ugyanolyan élőlény, mint mi. Folyton forgásban van, mozog és lélegzik, a szíve dobban, ahogy nekünk. Mint minden teremtmény, ő is figyelemre és szeretetre vágyik. Érzelmeket történetekkel, kedves szereplőkkel lehet generálni, és ha ez megvan, akkor az összes többi szerintem jön magától. Hogyan vigyázol valakire, akit szeretsz? Az igaz szeretet nem ismer önzést: azt nézem, hogy mi jó a másiknak, még akkor is, ha ez részemről esetleg áldozatokkal jár.

HSP: Hogyan ünnepelte Glóbi az Idei Föld Napját?

PA: Az idei Föld napján Glóbi egyszerűen szárnyakat kapott. Bekerült az oktatási programba, hogy hogyan, nem tudom, de így a Föld dala és a youtube-ra feltöltött hangos mesék országosan szinte minden óvodába és iskolába eljutottak és rekord nézettséget produkáltak. Hirtelen annyi megkeresés érkezett, hogy nem győztünk rájuk válaszolni. Felmerül tehát a jogos kérdés: ha ennyi gyerek megszerette a kis Föld golyót, akkor ideje összekapni magunkat és megírni a folytatást. A konkrét terv most néhány új mese kidolgozása, amik kimaradtak a könyvből. Ezeket szeretném mihamarabb hangos mese formában online eljuttatni a kicsikhez. A hogyan továbbot pedig majd Glóbi megsúgja. Remélem…

0
    0
    Kosár