Barion Pixel

Tudtad, hogy akár pár éven belül eltűnhetnek a fecskék Magyarországról?! 🙁 Olvasd el gyorsan, mit tehetsz, hogy te is segíts hazacsalogatni őket! Füsti barátom szavait szeretném nektek tolmácsolni.

Kedves Emberek,

Füsti vagyok, a fecske. Társaimmal minden évben 2000 tonna rovartól, légytől, szúnyogtól szabadítunk meg titeket, amikor hazarepülünk. Hogyan segítsünk nektek, ha bántjátok az otthonainkat és elüldöztök minket? Számunk annyira megfogyatkozott, hogy 2020-ra akár teljesen eltűnhetünk, ha nem történik gyorsan pozítv változás.

Hogy mit tehetsz?

1. Vásárolj mű-fecskefészket és alá fecske pelenkát (hogy ne piszkítsuk össze a házadat). Fontos, hogy minimum húsz centivel helyezd a pelenkát a fészek aljához képest! Máskülönben akadályozhatja a ki és be repülésünket a fészekbe. A műfészekkel nagyon sok munkától megkímélsz bennünket. Még egy fontos dolog, mindenképpen szélmentes helyre rakd!

Ha ilyen fészket vennél, az MME (Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület) boltjában is megteheted ezen a linken.  Tudnod kell, hogy nagy valószínűséggel csak akkor fogunk beleköltözni, ha egyébként a környéken vannak más fecskék is. Már áprilistól várhatsz minket, ekkor szállingózunk haza újra, szóval még előtte cselekedj!

2. Építhetsz magad is műfészket! Nézd csak, hogy kell ezt jól csinálni! Nem is olyan bonyolult, igaz?

3. Ha bármikor azt látod, hogy valaki fecskefészket ver le, ne hagyd szó nélkül!!! A törvény 22 éve tiltja ezt! Minden fecske védett Magyarországon, pontosan azért, mert olyan kevés van már belőlünk! Így ez komoly bűncselekmény számba mehet és még akár szabadságvesztéssel is büntethető! Ha ilyet észlesz, vedd fel telefonoddal, és küldd el az illetékes megyei kormányhivatal környezetvédelmi és természetvédelmi főosztályának! Ha azt látod, hogy valaki elcseni más pénztárcáját, azt sem hagyod szó nélkül, igaz? Akkor a fenti esetben miért hagynád? Íme egy szemléltető ábra, hogy miért fontos az azonnali cselekvés!

4. Létesíts sárgyűjtő helyet! Akár tégy ki egy jó nagy tálcát nedves sárral az udvarra! Mikor fészkelőhelyet keresünk társaimmal a magasból, és elrepülünk felette, ezt észre fogjuk venni, így könnyebben odaszokunk majd. Folyamatosan töltsd utána a vizet és a sarat, hogy mindig legyen utánpótlás.

5. Csatlakozz a mentsük meg a fecskéket civil összefogás Facebook csoportjához, ahol sok hasznos információt cserélhetsz a tagokkal itt: Mentsük meg a fecskéket

6. Beszélj a polgármesterrel, vagy a város vezetőségével, hogy induljon a „fecskék városa” vagy „fecskebarát település” címért!

7. Mindeképpen meséld el gyermekednek, hogy milyen bajban vagyunk. Olvassátok el az alábbi csodaszép verset a fecskék haza csalogatásáról (Aranyosi Ervin verse), miközben színezhettek együtt ilyen szupi Glóbis vászontáskát, amin én is rajta vagyok Glóbi barátommal. 🙂 Így még a környezetet is óvjátok, ha ezt viszitek magatokkal a bevásárláshoz a nylon-zacsi helyett. 🙂

8. Gyönyörködjetek a fecskékben amíg csak lehet, és ha láttok minket, jusson eszetekbe, minden élet egy ajándék!

Ha Jól csináltad, akkor így fog kinézni a házad, és többet nem kell lottóznod, mert mi majd meghozzuk a szerencsédet! 😉

0
    0
    Kosár